Stävbeslag till Deltankare

Utdrag ur FF-blad nr 78

En medlem i FF-klubben har frågat om det finns något beslag till det utmärkta ankaret av fabrikat Delta. Svaret är NEJ. Det finns inget som är bra. Bäst är om man gör eller låter göra ett som passar. Sedan 1993 har jag använt ett ankarbeslag av egen konstruktion och tillverkning. Jag är helt nöjd med funktionen. Det är dimensionerat för ett 25 kg Delta men kan givetvis skalas om för en annan dimension. Minimumdimension för Fortissimon är 16 kg men man brukar alltid säga att man ska välja en överdimension. I så fall blir det 20 kg men jag valde 25 kg. Sådan är jag.

Jag svetsade de i 5 mm syrafast rostfritt stål och lät en mekanisk verkstad svarva två rullar i en UV-beständig och stark plast. Det är viktigt att välja en högvärdig plast annars går rullen sönder efter ett par år. Den största rullen är 20 cm i diameter och passar in i utrymmet mellan stock och plog så att det sitter stadigt under gång. I rullen är det också utsvarvat ett djupt spår för att styra kättingen. Som axel till rullen har jag använt en bit 38 mm rostfritt rör och svetsat in några brickor i ändarna med hål för en genomgående 10 mm skruv. Det är viktigt att rullen är smord med ett vattenfast fett och går lätt på axeln. Belastningen blir ibland hög.


Den lilla rullen är ca 8 cm i diameter och är till för att dels hålla upp stocken i stuvat läge samt att lyfta upp kättingen från däck. Den lilla rullen har samma urspårning för kättingen som den stora rullen. Utloppet för kättingen är vinklat som en tratt så att man kan dra in kättingen i nästan upp till 90 grader sidovinkel. Det är svårt att bocka 5 mm rostfritt stål men jag gjorde det genom att med en vinkelslip göra ett spår till halva tjockleken varefter stålet gick att böja. Sedan fyllde jag igen spåret med svetsen.På den rostfria plattan har jag klistrat en bit Tredmaster (ännu ej monterat på bilderna) för att man inte ska halka på beslaget när man kliver iland eller ombord över stäven. Tredmaster ser ut som på bilden till höger. Det är dyrt men extremt bra. Tredmaster däcksbeklädnad.

Om du är intresserad att tillverka beslaget kan du få låna de mallar som jag har för bottenplatta och sidostycken. Plastmaterialet kan du köpa bl a från Jan O Mattson (www.janomattsson.se), tel 08 - 13 14 00. De har huvudkontor på Stora Essingen i Stockholm och har lager i Länna Industriområde, Skogås, strax söder om Stockholm.

Många hälsningar

Lars-Anders Westlin

Tekniska Kommittén

FF 166

info@fortissimo.nu