Installation av hydraulisk rattstyrning på FF48 Caramba

Utdrag från FF-blad 107

Även i år har jag låtit ändra lite på min FF 48 Caramba. Jag har monterat hydraulisk rattstyrning genom att låta tillverka en styrpiedestal i rostfritt på en verkstad här i Östersund. Därtill en extra styrarm i aluminium som jag monterat för att ha någonstans att fästa hydraulkolven. Det är lite lättare på min båt eftersom den redan av tidigare ägare är ombyggd med en negativ akter och frihängande roder med en roderaxel som rorkulten sitter på. Där satte jag även hydraulkolven. Om man inte har negativ akter, då får man göra en annan lösning där kolven påverkar rodret direkt.

Styrpiedestalen som är ca 130 cm hög är monterad direkt bakom storskotskenan så att jag kan antingen stå på sittbrunnsbänkarna och styra eller sitta på en stol direkt bakom ratten på aktre sittbrunnsbänken. Då har jag ratten i lämplig höjd och ser även bra över sprayhooden och därtill slipper jag ha problem med bommen eftersom jag sitter bakom den.

Jag har även sen något år tillbaka monterat självslående fock så att jag, som oftast seglar själv (även om jag ofta har sällskap), kan hantera båten helt själv. Jag har även dragit ner storskotstampen så att den går över ett fäste på styrbordssidan för att jag lätt ska komma åt den när jag sitter och styr.

På detta sätt kan jag kryssa mycket enkelt genom att bara svänga på ratten och sen sköter allt sig själv. Båten har därtill blivit mycket mer stadig och lättare att backa med osv., samt att man kan släppa ratten utan att det händer någonting; den håller inställd kurs rakt fram. Det har blivit en helt annan båt genom ratten och hydraulsystemet som innebär att rodret inte orkar driva ratten utan det är bara ratten som påverkar rodret. Man kan dock fortfarande använda rorkulten om man vill, även fast jag inte än monterat någon bypassventil. Om jag använder rorkulten och autopiloten som jag hade tidigare på rorkulten så snurrar ratten med. Systemet går så pass lätt. Eventuellt kan man dock montera en bypassventil för att rodret ska gå lite lättare om man vill använda rorkulten, men jag upplever att det är ganska bra med lite motstånd så att den inte svänger iväg hur som helst.

Med vänliga hälsningar

Lars Nordberg, FF48 Caramba

Kommentar från Tekniska kommittén

Kjell Svensson, FF50

Ordförande i Tekniska kommittén

info@fortissimo.nu